Statistieken

Unieke bezoekers

Vandaag: 21

Deze week 127

Deze maand 383

Sinds augustus 2008 283042
Politieke filosofie 

 

 

 

Lezingen over politieke filosofie

Van oudsher hebben filosofen interesse gehad in politiek. Politiek ligt voor de filosoof in het verlengde van de ethiek: Hoe kan een rechtvaardige maatschappij bestaan?

Plato's Staat - Een tijdloze klassieker, uitgelegd aan de hand van actuele voorbeelden.

De totalitaire verleiding en de democratische uitdaging - Sommige van de knapste denkers van de 20e eeuw betuigden hun sympathieën aan totalitaire regimes. Hoe is dat te verklaren?

De koning-filosoof - Tips van Plato voor Willem-Alexander.

De open samenleving en haar vijanden - Het is de paradox van vrije samenlevingen dat ook haar vijanden de vrijheid genieten om hun haat tegen diezelfde samenleving  te uiten, of zelfs organisaties te stichten om hun haat uiting te geven. Hoe zouden vrije samenlevingen daar volgens Karl Popper mee om moeten gaan? Zeker sinds 11 september 2001 is dit een zeer actueel thema.

De filosoof-economen: Adam Smith en Karl Marx - Adam Smith en Karl Marx waren twee denkers die werkten op het raakvlak van filosofie, politiek en economie. Het zijn ook twee tegenpolen: Hun visies staan recht tegenover elkaar. In hoeverre zijn de liberalen van tegenwoordig nog de erfgenamen van Adam Smith? En de socialisten van Karl Marx?

 
© 2020 Harm Schoonekamp | contact | |

Sint Petersburg