Statistieken

Unieke bezoekers

Vandaag: 35

Deze week 141

Deze maand 397

Sinds augustus 2008 283056
Harry Potter en Filosofie
Filosofie is niet voorbehouden aan professoren in ivoren torens. Iedereen stelt wel eens filosofische vragen. En filosofische vragen kom je overal tegen, ook in populaire cultuur, zoals in Harry Potter.
De verhalen over de tovenaarsleerling Harry Potter zitten vol met actie en magie, maar er worden ook stevige morele gevechten gevoerd, waarbij filosofische discussies niet uit de weg worden gegaan: Wat is goed en kwaad? Wat is het kenmerk van rechtvaardigheid? In de verhalen over Harry Potter weerklinken belangrijke filosofische vragen die vanaf de Griekse oudheid tot aan de dag van vandaag de gemoederen bezig hebben gehouden. We bekijken hoe de personages met deze vragen worstelen én welke antwoorden zij vinden.

 

 

Voor het tijdschrift Filosofie Magazine heb ik de Noorse filosofen Jørgen Gaare en Øystein Sjaastad geïnterviewd. Zij schreven het boek Harry Potter en de School derWijzen - Wat Harry Potter ons over Filosofie Leert. Eerder schreven zij al een boek over Pipi Langkous en Socrates. Deze lezing sluit aan bij hun boek.

 

 

In deze lezing kijken we naar de volgende vragen:

Waarom lijkt de familie Duffeling op de inwoners van Athene in de tijd van Socrates?

 

Wat zou Jean-Paul Sartre van het Sorteerhoedritueel vinden?
En wat zou er gebeuren als Friedrich Nietzsche de Sorteerhoed op zou zetten?

 

Zelfs in de magische wereld van Harry Potter zijn de tovenaarsleerlingen kritisch ten aanzien van toekomstvoorspelling.
Waarom zou Karl Popper hen daar groot gelijk in geven?

 

Stel, je bent een leerling van de afdeling Griffoendor. Jouw afdeling prijst de deugden moed en rechtvaardigheid. Maar hoe weet je hoe je invulling aan die deugden moet geven? Welke tips zou Aristoteles de leerlingen meegeven over deugden?

 
© 2020 Harm Schoonekamp | contact | |

Sint Petersburg