Statistieken

Unieke bezoekers

Vandaag: 15

Deze week 121

Deze maand 377

Sinds augustus 2008 283036
FilosofenEen overzicht van enkele publicaties over filosofen

(geen volledig overzicht)


Socrates

Wie? Socrates (469 - 399 v. Chr.) was een filosoof uit de Griekse oudheid. In zijn woonplaats Athene ging hij met zijn stadsgenoten in gesprek over thema's zoals rechtvaardigheid, waarheid en deugd. Omdat hij met zijn kritische vragen een aantal machtige stadsgenoten op de tenen trapte, werd hij in 399 v. Chr. ter dood veroordeeld. Zijn gesprekken werden door zijn leerling Plato opgeschreven.

Wat? Ik heb een kort artikel geschreven over het stadsleven ten tijde van Socrates. De Atheners waren trots op hun stad omdat men daar geschillen pratend kon afhandelen. Socrates kwam niet graag op het platteland, omdat hij graag onder de mensen was, en zo zei hij, "de bomen kunnen mij niets leren". Het Atheense stadsleven is altijd een politiek ideaal gebleven in de filosofie.

Waar? Filosofie Magazine, nr. 3, maart 2008, p. 26

 

 

Plato

Wie? Plato (427 - 357 v. Chr) was een filosoof uit de Griekse oudheid. Hij was een leerling van Socrates en heeft ervoor gezorgd dat de ideeën van zijn leermeester op schrift gesteld werden. Daarnaast ontwikkelde hij ook zijn eigen ideeën en stichtte hij de de Akademeia, een school waar filosofisch onderwijs werd gegeven.

Wat? Ik heb een artikel geschreven over hoe Plato denkt over het begrip 'verlangen'. Vanuit zijn ideeënleer stelt Plato dat wanneer we iets verlangen dat mooi is, ons verlangen uiteindelijk naar een hoger niveau kan groeien, zodat we tenslotte naar het idee van schoonheid zelf verlangen. 

Waar? Filosofie Magazine, nr. 2, februari 2008, p. 24

 

 

Aristoteles

Wie? Aristoteles (382 - 324 v. Chr.) is één van de belangrijkste filosofen uit de oudheid. Hij werd opgeleid aan de Akademeia van Plato. Plato heeft grote invloed uitgeoefend op het werk van zijn leerling. Aristoteles werd later zelf de leermeester van Alexander de Grote. Aristoteles was een productief schrijver, die schreef over verschillende onderwerpen, van biologie tot metafysica.

Wat? Ik heb een recensie geschreven van een nieuwe vertaling van één van zijn boeken, de Metafysica.

Waar? Filosofie Magazine, nr. 4, april 2008, p. 54

Lees deze recensie...

 

 

Friedrich Nietzsche

Wie? Friedrich Nietzsche (1844 - 1900) was een Duitse filosoof die in de 19e eeuw met zijn denken de aanval inzette op de heersende denkbeelden, hetgeen hem de bijnaam "de filosoof met de hamer opleverde".

Wat? Ik heb een artikel geschreven over het onderscheid dat Nietzsche maakt tussen het Apollinische en het Dionysisch verlangen. Het Apllinische verlangen is het verlangen naar de heelheid van het zelf. Het Dionysische verlangen is het verlangen om jezelf te verliezen in een groter geheel. Volgens Nietzsche vullen deze twee verlangens elkaar aan, en wie een evenwicht tussen deze verlangen weet te bereiken, bevindt zich in een toestand die Nietzsche "de Grote Gezondheid" noemt. 

Waar? Filosofie Magazine, nr. 2, februari 2008, p. 28

 

 

Jacques Lacan

Wie? Jacques Lacan (1901 - 1981) was een Frans psycho-analyticus en filosoof.  Zijn werk heeft grote invloed gehad op het Franse intellectuele milieu in de 20e eeuw.

Wat?Ik heb een artikel geschreven over de stelling van Lacan dat onze verlangens nooit echt vervuld kunnen worden. Lacan zegt dat iedere keer als wij een behoefte bevredigen, ons verlangen niet echt gestild kan worden omdat wij eigenlijk iets anders wilden: Als je een nieuwe auto koopt gaat het niet alleen om de auto, maar ook om erkenning, of liefde. En dat is een verlangen dat de nieuwe auto niet kan vervullen. Daarom worden onze verlangens nooit helemaal vervuld.

Waar? Filosofie Magazine, nr. 2, februari 2008, p. 30

 

 

 

Simone de Beauvoir

Wie? Simone de Beauvoir (1908 - 1986) was een Frans filosofe, schrijfster en feministe.

Wat? Ter gelegenheid van het 100e geboortejaar van Simone de Beauvoir werd er in Parijs een naar haar vernoemde prijs uitgereikt. De winnaars van deze eerste Simone de Beauvoirprijs waren Ayaan Hirsi Ali en de Bengaalse schrijfster Taslima Nasreen. Zij kregen deze prijs omdat zij zich in de geest van de Beauvoir inzetten voor de rechten van vrouwen. Ik heb een nieuwsartikel hierover geschreven en daarbij de Nederlandse de Beauvoirkenner Karen Vintges gevraagd wat zij van de toekenning van de prijs vond. Karen Vintges was van mening dat de toekenning van de prijs aan Ayaan Hirsi Ali een verkeerd signaal afgaf, omdat zij moeilijk een rolmodel kon zijn voor moslima's die wel willen emanciperen, maar niet hun geloof willen afzweren.

Waar: Filosofie Magazine, nr. 2, februari 2008, p. 7
© 2020 Harm Schoonekamp | contact | |

Sint Petersburg