Statistieken

Unieke bezoekers

Vandaag: 17

Deze week 123

Deze maand 379

Sinds augustus 2008 283038
GeschiedenisEen overzicht van enkele publicaties over geschiedenis

(geen volledig overzicht)

 

 

Wereldtijdpad 

Tijd: Gebeurtenissen uit de jaren 1100-1200.

Wat: Onderzoek naar belangrijke en opvallende historische gebeurtenissen uit de periode 1100-1200, met de nadruk op de geschiedenis van het dagelijks leven. 

Waar: Wereldtijdpad, route Borkeld en Beuseberg.

 

 

Athene in de Griekse oudheid

Tijd: In de 5e eeuw voor Christus. 

Wat: Ik heb een kort artikel geschreven over het stadsleven in Athene ten tijde van de filosoof Socrates. De Atheners waren trots op hun stad omdat men daar geschillen pratend kon afhandelen. Socrates kwam niet graag op het platteland, omdat hij graag onder de mensen was, en zo zei hij, "de bomen kunnen mij niets leren". Het Atheense stadsleven is altijd een politiek ideaal gebleven in de filosofie.

Waar: Filosofie Magazine, nr. 3, maart 2008, p. 26

 

 

De machtsovername van Julius Ceasar

Tijd: In het jaar 49 voor Christus.

Wat: Ik heb een recensie geschreven over een boek van Cicero. Om het boek in zijn historische context te plaatsen heb ik de recensie ingeleid door te vertellen over de gebeurtenissen die voorafgingen aan het moment dat Cicero dit boek schreef. Toen hij zich na de machtsgreep van Julius Caesar terugtrok uit het politieke leven schreef hij een optimistisch boekje over het plezier van de ouderdom, waarin hij ingaat tegen de vooroordelen die de jongere generatie over oud-zijn heeft.

Waar: Filosofie Magazine, nr. 3, maart 2008, p. 74

 

De plundering van Rome door de Visigoten

Tijd: In het jaar 410

Wat: Ik heb een stuk historische context geschreven over de gebeurtenissen die Aurelius Augustinus ertoe aanzetten zijn belangrijke werk De Stad van God te schrijven. Rome werd in 410 geplunderd door de Visigoten, een Germaanse stam. Veel Romeinen geloofden dat Rome veroverd werd omdat men de eredienst aan de Romeinse goden veronachtzaamd had. Zij wezen met de beschuldigende vinger naar het opkomende christendom, dat het oude Romeinse veelgodendom aan het verdringen was. Als verweer tegen deze beschuldigingen schreef bisschop Augustinus De Stad van God, een dik boekwerk waarin hij het christelijk geloof verdedigt tegen de beschuldigingen van sommige Romeinen.

Waar: Filosofie Magazine, nr. 3, maart 2008, p. 26

 

Het abolitionisme in de Verenigde Staten

Tijd: 19e eeuw

Wat: Ik heb een artikel geschreven over de poging van abolitionisten om Anthony Burns, een slaaf die na een vluchtpoging werd gearresteerd, uit de gevangenis van Boston te bevrijden. Henry David Thoreau (1817-1862) wijdde een toespraak aan het gebeuren. In deze toespraak benadrukte Thoreau dat wetten immoreel kunnen zijn, en dat het in zo'n geval moreel juist is de wet te overtreden.

Waar: NRC Handelsblad, Bijlage zaterdag 29 maart 2008, p.6
© 2020 Harm Schoonekamp | contact | |

Sint Petersburg