Statistieken

Unieke bezoekers

Vandaag: 30

Deze week 136

Deze maand 392

Sinds augustus 2008 283051
Interviews 

 

Een overzicht van de interviews die ik afgenomen heb.


Ds. Nico ter Linden

Wie? Nico ter Linden is emeritus predikant en auteur. Hij is bekend vanwege zijn hervertelling van de Bijbel in de boekenreeks Het verhaal gaat...

Interview: Ik heb Nico ter Linden gevraagd twee verhalen uit de Bijbel te selecteren en te vertellen waarom deze verhalen vandaag nog universele zeggingskracht zouden hebben. Het interview maakte deel uit van een artikel over oude verhalen die vandaag de dag nog relevant zijn.

Waar? Filosofie Magazine, nr. 5, mei 2008, p. 27

 

 

Kader Abdolah

Wie? Kader Abdolah (1954) vluchtte in 1985 uit Iran en werd in Nederland bekend door zijn roman Het huis van de moskee. Hij vertaalde onlangs de Koran en het levensverhaal van de profeet Mohammed.

Interview: Ik heb Kader Abdolah gevraagd twee verhalen uit de Koran te selecteren en te vertellen waarom deze verhalen vandaag nog universele zeggingskracht zouden hebben. Het interview maakte deel uit van een artikel over oude verhalen die vandaag de dag nog relevant zijn.

Waar? Filosofie Magazine, nr. 5, mei 2008, p. 28

Meer over Kader Abdolah.... 

 

 

Jan Bor

Wie? Jan Bor is filosoof, schrijver en kenner van de Oosterse filosofie.

Interview: Ik heb Jan Bor gevraagd twee verhalen uit de Oosterse filosofie te selecteren en te vertellen waarom deze verhalen vandaag nog universele zeggingskracht zouden hebben. Het interview maakte deel uit van een artikel over oude verhalen die vandaag de dag nog relevant zijn.

Waar? Filosofie Magazine, nr. 5, mei 2008, p. 28-32

Meer over Jan Bor...

 

 

Piet Gerbrandy

Wie? Piet Gerbrandy is dichter en kenner van de klassieke oudheid.

Interview: Ik heb Piet Gerbrandy gevraagd een verhaal uit de klassieke oudheid te selecteren en te vertellen waarom dit verhaal vandaag nog universele zeggingskracht zou hebben. Het interview maakte deel uit van een artikel over oude verhalen die vandaag de dag nog relevant zijn.

Waar? Filosofie Magazine, nr. 5, mei 2008, p. 27

Meer over Piet Gerbrandy...

 

 

Joke Hermsen

Wie? Joke Hermsen is filosoof, schrijver en kenner van de klassieke oudheid.

Interview: Ik heb Joke Hermsen gevraagd twee verhalen uit de klassieke oudheid te selecteren en te vertellen waarom deze verhalen vandaag nog universele zeggingskracht zouden hebben. Het interview maakte deel uit van een artikel over oude verhalen die vandaag de dag nog relevant zijn.

Waar? Filosofie Magazine, nr. 5, mei 2008, p. 27-28

Meer over Joke Hermsen...

 

 

Renée van Riessen

Wie? Renée van Riessen (1954) is theologe, filosofe en dichteres.

Interview: Ik heb Renée van Riessen geïnterviewd over haar nieuwe dichtbundel Krekels in de keuken. Ik heb haar gevraagd één gedicht uit haar bundel te selecteren en deze toe te lichten.

Waar? Filosofie Magazine, nr. 3, maart 2008, p. 81

Meer over Renée van Riessen... 

 

 

Paul van Geest

Wie? Paul van Geest is theoloog en Vaticaankenner. Hij werkt als hoogleraar Augustijnse studies aan de universiteiten in Amsterdam en Tilburg. Hij is tevens directeur van het Centrum voor Patristisch Onderzoek.

Interview: Ik heb Paul van Geest gevraagd een toelichting te geven op uitspraken van bisschop Girotti in de door het Vaticaan uitgegeven krant Osservatore Romano. Girotti stelde dat de moderne tijd ons voor nieuwe morele uitdagingen plaatst. In de internationale media werd vervolgens gesuggereerd dat Girotti de 10 Geboden wilde uitbreiden. Paul van Geest maakt in het interview duidelijk dat het niet gaat om een uitbreiding van de 10 Geboden, maar dat Girotti pleit voor herwaardering van morele wijsheid van Augustinus en de Stoa.

Waar? Filosofie Magazine, nr. 4, april 2008, p. 7

Meer over Paul van Geest...

 

 

Jørgen Gaare en Øystein Sjaastad

Wie? Jørgen Gaare en Øystein Sjaastad zijn Noorse filosofen, schrijvers en kenners van jeugdliteratuur.

Interview: Ik heb Jørgen Gaare en Øystein Sjaastad geïnterviewd naar aanleiding van de Nederlandse vertaling van hun boek Harry Potter en de school der wijzen. In dit boek laten de auteurs zien dat veel zaken uit de Harry Potterboeken te maken hebben met ideeën uit de filosofie. In het interview heb ik de auteurs gevraagd twee voorbeelden te geven van het verband tussen Harry Potter en filosofie.

Waar? Filosofie Magazine, nr. 4, april 2008, p. 6

 

 

Karen Vintges

Wie? Karen Vintges is universitair docent sociale en politieke filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is een kenner van het werk van Simone de Beauvoir en Michel Foucault.

Interview: Nadat Ayaan Hirsi Ali in Frankrijk de Simone de Beauvoirprijs toegekend kreeg, heb ik Karen Vintges om haar mening hierover gevraagd. Karen Vintges plaatste een aantal kritische kanttekeningen bij de toekenning van de prijs.

Waar? Filosofie Magazine, nr. 2, februari 2008, p. 7

Meer over Karen Vintges....

 

 

Anselm Franke

Wie? Anselm Franke is curator en artistiek directeur van Extra City, centrum voor hedendaagse kunst te Antwerpen.

Interview: Ik heb Anselm Franke geïnterviewd over de tentoonstelling Mimétisme, die begin 2008 in Extra City gehouden werd. De vraag naar de relatie tussen kunst en werkelijkheid stond centraal in deze groepsexpositie, waaraan 26 kunstenaars meewerkten.

Waar? Filosofie Magazine, nr. 2, februari 2008, p. 63

Meer over Extra City...

 

 

Michiel de Regt en Wout van Tongeren

Wie? Michiel de Regt is theatermaker. Wout van Tongeren is filosoof en theaterhistoricus. Samen maken zij onder het pseudoniem Youssouf K. en Dikke Ferrie filosofische raps voor de website van dagblad Trouw.

Interview: Ik heb Michiel de Regt en Wout van Tongeren geïnterviewd naar aanleiding van het verschijnen van hun eerste filosofische rap. In deze rap behandelden zij de kardinale deugden.

Waar? Filosofie Magazine, nr. 4, april 2008, p. 63

De website van het duo...

 

 

Paul Cox en Wiep van Bunge

Wie? Paul Cox is kunstenaar. Wiep van Bunge is hoogleraar filosofiegeschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Samen werken zij aan een monument voor de Rotterdamse filosoof Pierre Bayle.

Interview: Ik heb Paul Cox gevraagd wat te vertellen over de vormgeving van het monument. Aan Wiep van Bunge heb ik gevraagd een toelichting te geven op de teksten van Bayle die in het monument geplaatst worden.

Waar: Filosofie Magazine, nr. 5, mei 2008, p. 7

Meer over Paul Cox...

Meer over Wiep van Bunge...
© 2020 Harm Schoonekamp | contact | |

Sint Petersburg